Voeding uit de natuur

Voor sommige een reeds gekend onderwerp, maar toch merk ik dat veel mensen niet weten welke zaken uit onze natuur ze kunnen geven aan onze kromsnavels. Vandaar even een samenvatting van wat ik persoonlijk verstrek en wat aan te bevelen is

 

De paardebloem

Zelf geef ik deze plant zo lang hij aanwezig is in de tuinen. Meestal vanaf april tot oktober is hij te vinden. Ik geef hiervan de plant volledig zowel de bloem, blaadjes als de wortel. De meeste kromsnavels zijn er gek van.

Rozebottel

Rozebottel kan je best beginnen plukken rond eind juli tot half september. Was deze vrucht eerst goed en verwijder vervolgens al het groen van de plant. Deze plant breek je in 2 zodat de zaadjes bloot komen te zitten. De meeste vogels eten vooral de zaadjes graag. Het best vries je kleine porties in zodat je het ganse jaar dit aan uw lievelingen kan verstrekken.

Halfrijpe mais

Rond juli kan je best de halfrijpe mais gan plukken. Dan is hij in de melkfase. Voro een paartje vogels volstaat 1/2 – 1/3 van een maiskolf. Ze lusten heel graag de pap en peuzelen heel de kolf af. Dit kan je ook best in 3 snijden en invriezen zodat ze het ganse jaar hiervan kunnen genieten. Ook handig om jonge vogels zelfstandig mee te laten worden.

Vogelmuur

Dit onkruid is praktisch overal te vinden. De vogels eten het volledig op. Best pluk je het als het knopjes heeft of witte bloempjes. Aan te raden is om eerst deze plant goed te wassen alvorens het te geven. Verstrek niet te veel want dit kan diarree veroorzaken.

Perzikkruid

Dit onkruid is meestal langs kleine landwegen te vinden. Hiervan geven we enkel het bovenste gedeelte waar de roze zaadjes aanhangen. Ook best goed wassen voor je het verstrekt.

Bessen

Stekelbes, veenbes, rode bes, casisbes, vlierbes en frambozen. Ze zijn er maar voor een korte periode, maar de meeste kromsnavels zijn er gek van. Je kan heel makkelijk dit in je tuin laten groeien door een stek af te steken en te planten. Bessen bevatten tal van vitaminen.

Noten

De Hazelnoot

Deze noot kan je best openbreken voor de meeste kromsnavels. Noten zijn zeer goed voor het hart van de vogels.

De walnoot

Deze noten best openbreken zoals op de foto en vervolgens invriezen in porties. Waarom? Dan gaat na ontdooing de smaak exact zijn als vers. Als je ze niet invriest kan je ze maximum 6 maanden bewaren op een koele droge plaats. Bijna iedere kromsnavel lust ze.

Verse Takken

Het ganse jaar moet je de kromsnavels voorzien van verse takken. Hierin zitten tal van voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze vogels. Ze kunnen uren bezig zijn met het vernielen van deze takken en spelen er ook mee. Takken van knotwilg, den, fruit -en notenbomen zijn geschikt. Wel eerst nakijken of er geen wilde vogels op ontlast hebben.